Bedrijfsplan en prognose

Hoe maak je een Frans bedrijfsplan en prognose?

Voor veel francofielen lokt het ondernemen in Frankrijk. Dit is vaak in het toerisme. Met 90 miljoen toeristen per jaar biedt Frankrijk veel mogelijkheden in deze sector. Uiteraard kan men ook een bedrijf starten of overnemen in je eigen vakgebied. Je neemt je ervaring mee wat voor een financieringsaanvraag  bij een Franse bank erg belangrijk is.

Welke sector je ook kiest een bedrijfsplan en een financieringsplan is van essentieel belang. Niet alleen voor de Franse bank maar ook voor jezelf. Het verplicht je om goed na te denken over je plannen en te controleren of ze financieel realistisch en haalbaar zijn.

Een prognose (‘prévisionnel’) is de basis van het bedrijfsplan en financieringsplan voor de overname of start van je Franse bedrijf. De input voor de prognose komt uit verschillende bronnen. De meest belangrijke bron zijn historische cijfers. De boekhouding over minimaal de laatste drie jaar geeft een goed beeld wat de opbrengsten en kosten zijn. Helaas is een gedetailleerde boekhouding soms niet aanwezig omdat dat wettelijk niet verplicht is vanwege de juridische vorm van het bedrijf. Ook wordt er soms creatief omgegaan met de inkomsten. Toch kun je met de wel aanwezige financiële gegevens, belastingaangiften, een beeld krijgen van de rentabiliteit.

Een andere bron zijn branchegegevens. Frankrijk houdt van het goed bijhouden van statistieken. Er zijn verschillende nationale en regionale instanties waar je referenties cijfers kunt vinden. Zeker voor het toerisme.

In het bedrijfsplan geef je ook aan wat jezelf gaat toevoegen aan het over te nemen bedrijf. Een bedrijf met geen groei mogelijkheden is vaak niet interessant. Omdat vaak een deel van de koopsom gefinancierd zal worden moet er dus ruimte zijn in de toekomstige exploitatie om de financieringslasten te kunnen opbrengen.

Het financieringsplan is van wezenlijk belang. Hoe wordt de koopsom voor het bedrijf opgebracht? Welke investeringen zijn er gepland in het eerste jaar maar ook in de jaren daarna? Is er een buffer nodig voor de eerste jaren? Hoeveel eigen geld is er beschikbaar?

Contact

We kunnen u nu niet te woord staan. Laat s.v.p. een bericht achter en wij nemen uiteraard zo snel mogelijk contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search