Bedrijfsfinanciering

Home  /  Bedrijfsfinanciering

Welke financieringsvormen zijn er?

Om uw project te financieren zijn er verschillende wegen te bewandelen. Als eerste denkt u aan banken. Er zijn echter ook andere partijen te benaderen, mede dankzij het internet. Via crowdfunding sites kunt u snel en eenvoudig een grote groep particuliere investeerders bereiken. Door de extreem lage spaarrente zijn veel beleggers op zoek naar alternatieven. Met een goed ondernemersplan zouden ook zij de onderneming in Frankrijk kunnen financieren. U kunt het ook dichterbij zoeken. Hierbij kunt u denken aan een familielid, kennis of vriend. Belangrijk is dat alles formeel wordt vastgelegd. Het blijft tenslotte een zakelijke transactie. Bij de overname van een onderneming kan ook de verkoper als financier optreden door geld in de onderneming te laten zitten.

Kortom, er zijn meerdere wegen die naar Frankrijk leiden waarbij de ene weg de andere weg niet uitsluit.
De ideale financieringsvorm en constructie wordt bepaald door de aard en grootte van het project.

Bancaire financiering

Een bank is de juiste plek voor een financiering. Een bank beoordeelt de aanvraag op zijn merites zonder te veel emoties of bovengemiddelde eisen. De financieringscondities zijn conform met wat men op dat moment kan verwachten. Aan de andere kant is het geen geheim dat de banken kritisch zijn, zeker in deze tijd. Een goed businessplan is onontbeerlijk. Naast een financiering biedt een bank ook andere diensten aan. Bijvoorbeeld een goede betaalrekening, ook voor buitenlandse betalingen en ontvangsten, verzekeringen, leasing, etc. Een bank is een belangrijke partner in de ontwikkeling van de onderneming. De keuze voor de juiste bank is dan ook zeer belangrijk.

Investeerders en familieleden

Een investeerder kijkt net zoals een bank naar het risico en rendement van een project en is zeker zo kritisch als een bank. Daarentegen zal een investeerder het ook belangrijk vinden of het project hem aanspreekt. Hij moet een feeling hebben met zowel de activiteiten van de onderneming als de ondernemer zelf. Als de investeerder een (ex) ondernemer is kan men vaak gebruik maken van zijn ervaringen en netwerk.

Bij een familielening zal de emotie vaak een belangrijke rol spelen. Het op weg helpen van een zoon, dochter of een ander familielid zal een belangrijkere rol spelen dan het rendement.
Om geen onnodig risico te lopen en om conflicten in de familie te vermijden is het belangrijk dat alle afspraken formeel worden vastgelegd. Een derde, onafhankelijke, partij kan dit doen zonder dat men scheve gezichten krijgt of emotionele toestanden.

Lening verkopers

Bij de verkoop van een onderneming is de verkoper soms bereid een deel van de koopprijs in de onderneming te laten zitten en als lening aan de koper te verstrekken. Hiermee wordt het te financieren bedrag verlaagt wat de haalbaarheid kan vergroten.

Crowdfunding

Zowel in Nederland als in Frankrijk zijn er crowdfunding sites. Een crowdfunding site kan zijn specifieke doelgroep hebben of financieringscondities, bijvoorbeeld looptijd, grootte, etc.
Belangrijk is om de juiste site te kiezen en een goede presentatie te maken.

foto-ronald-website

Ronald Claes

Irisstraat 3
5241 XC, Rosmalen
M. 00-31-(0)6 52 44 60 15
info@claesfinance.com

Contact

We kunnen u nu niet te woord staan. Laat s.v.p. een bericht achter en wij nemen uiteraard zo snel mogelijk contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search