Vaste of variabele rente

De keuze voor een vaste of variabele rente is een belangrijke beslissing die u neemt als u een hypotheek afsluit. Wat zijn de overwegingen die u dient mee te nemen bij uw keuze?

De eerste overweging is of u binnen nu en enkele jaren extra op de hypotheek wilt en kunt aflossen.

Aflossen met geld dat bijvoorbeeld vrijkomt uit de verkoop van een huis in Nederland, beleggingen of kapitaalsverzekeringen. In dit geval zou u kunnen kiezen voor een variabele rente. Bij een variabele rente mag u onbeperkt en boetevrij aflossen. Dit in tegenstelling tot een hypotheek met een vaste rente. U mag wel extra aflossen maar dan betaalt u een boeterente. De boetrente bedraagt overigens 6 maanden rente over het af te lossen bedrag. Een rekenvoorbeeld. Bij een rente van bijvoorbeeld 4% en een extra aflossing van euro 25.000,- zou de boeterente euro 500,- bedragen.

Hoe lang denkt u de woning te houden? Hoewel dit misschien een moeilijke vraag lijkt kunnen de meeste mensen wel zeggen of zij van plan zijn het huis ‘de rest van hun leven’ te houden of door te willen groeien en op termijn een ander huis te kopen. Als u het huis lang wil aanhouden dan is de vaste rente ideaal. Zeker bij de lage rentestand van nu. U weet waar u aan toe bent en aan het einde van de looptijd is de hypotheek afgelost. Mocht u toch verkopen en u koopt een ander huis dan betaalt u geen boeterente als u bij dezelfde bank een nieuwe hypotheek afsluit.

Bij een vaste rente heeft u 100% zekerheid. De rente en dus maandlast blijft over de gehele looptijd gelijk en de hypotheek is aan het eind afgelost. De Franse banken bieden bij de variabele rente ook zekerheden. De eerste is het zogenaamde ‘accordeon effect’. Als de rente stijgt neemt niet de maandlast toe maar de looptijd. Het risico is dat u de hypotheek niet heeft afgelost aan het einde van de oorspronkelijke looptijd. Een andere bescherming is het renteplafond ook wel rente CAP genoemd. U profiteert van de lage variabele rente maar heeft de zekerheid dat u nooit meer betaalt dan dit maximale rentepercentage.