Courantheid woning

De Franse bank kijkt bij een hypotheekaanvraag niet alleen naar de financiële en persoonlijke situatie van de klant maar ook naar de woning die wordt gekocht.

He gaat dan om de courantheid van de woning. Met andere woorden, hoe ligt de woning in de markt en hoe snel kan de woning worden verkocht en voor welke prijs.

Een woning aan de kust of in de buurt van een (grote) stad is beter en sneller te verkopen dan een afgelegen woning op het platteland. Er zijn tenslotte meer potentiële kopers die aan de kust willen kopen of in de buurt waar werk te vinden is dan in de regio’s waar juist de bevolking wegtrekt.

Een kasteel of grote oude boerderij is vaak ook minder courant dan een reguliere woning. Kastelen en grote boerderijen vragen veel onderhoud en er dient vaak veel geïnvesteerd te worden. Zowel wat geld als tijd betreft. Deze woningen zijn dan ook voor liefhebbers. Het kan lang duren voordat de juiste liefhebber is gevonden als de woning verkocht moet worden.

Banken willen geen risico lopen dat een woning te lang in de verkoop staat of dat de prijs fors verlaagt moet worden om deze te kunnen verkopen. Dit zou kunnen betekenen dat de bank minder financiert dan gebruikelijk of, in het ergste geval, dat men helemaal niet financiert.

In dat geval dient u meer eigen geld in de aankoop te steken of misschien een alternatieve financiering te zoeken.