Beleggen in Franse woningen

Home  /  Beleggen in Franse woningen

Vast rendement met zeer laag risico

Als belegger bent u op zoek naar een goed rendement en een laag risico. Ook bestaat tegenwoordig de wens om uit de belegging een vast (maandelijks) inkomen te ontvangen. Als u hiernaar op zoek bent is investeren in onroerend goed een uitstekende belegging.

In welk onroerend kunt u dan het beste beleggen en waar? De Franse onroerend goed markt biedt veel mogelijkheden. Er is één specifieke groep die er uitspringt. Zowel als het gaat om rendement, tussen de 4% – 5% op jaarbasis, als het zeer beperkte risico. Het risico is zeer beperkt omdat belegd wordt in courante woningen en de investering volledig wordt gedekt door middel van een hypothecaire inschrijving op de woning.

Wat is het geheim?

In Frankrijk wonen veel Nederlanders permanent of semipermanent. Zij genieten van hun pensioen en al het moois dat Frankrijk te bieden heeft. Zij wonen in een woning, ooit gekocht met eigen geld of met een hypotheek die geheel is afgelost. Hoewel men een goed (pensioen)inkomen heeft zijn er vaak wensen waarvoor extra financiële middelen nodig zijn. Bijvoorbeeld voor het kopen van een pied-à-terre in Nederland, het realiseren van aanpassingen/verbouwingen aan de woning in Frankrijk zodat men langer en comfortabeler in de woning kan blijven wonen, een nieuwe auto, schenkingen aan de kinderen of gewoon extra financiële ruimte om van te leven. De (Franse) banken kunnen in deze gevallen niets doen vanwege de “te hoge” leeftijd van de aanvrager(s).

Er zijn ook veel Nederlanders die een huis in Nederland hebben gekocht maar hun huis in Frankrijk nog niet hebben verkocht. Zij willen een korte periode overbruggen met een hypotheek. Omdat de ene woning in Frankrijk staat en de andere in Nederland wordt het voor de banken te ingewikkeld om hier iets mee te doen.

Als belegger kunt u deze mensen helpen en tegelijk een mooi rendement maken zonder noemenswaardig risico door uw geld (rechtstreeks of via een fonds) aan hen uit te lenen.

De financiële positie en het profiel van de aanvragers is echter uitstekend. Door de strikte regels en de reguliere kaders waarmee de banken werken passen zij niet binnen de regels van de bank om gefinancierd te worden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat zij “te oud” zijn. De banken het product opeethypotheek niet kennen of omdat het een overbruggingshypotheek betreft waarbij de ene woning in Frankrijk staat en de andere in Nederland.

Wat zijn de kenmerken van deze belegging?

U leent geld uit aan Nederlanders met een huis in Frankrijk die voldoen aan het volgende profiel:

– leeftijd vanaf 60-65 jaar

– inkomen afkomstig uit een (pré-)pensioeninkomen

– de woning staat in Frankrijk in een courante regio

– het betreft een eerste of tweede woning

– op de woning mag geen hypotheek rusten

– het gevraagde hypotheekbedrag ten opzichte van de waarde van de woning bedraagt maximaal 50%

– de verwachte verkoop van de woning zal binnen 5-10 jaar plaatsvinden of zoveel eerder bij een overbruggingshypotheek

– als zekerheid zal er een hypothecaire inschrijving worden gevestigd op de woning in Frankrijk via een Franse notaris

Wat zijn de risico’s van deze belegging?

Uw risico is zeer beperkt. Er is een hypothecaire zekerheid die in Frankrijk net zo sterk is als een hypothecaire inschrijving zoals we die kennen in Nederland.

U ontvangt maandelijks de rente op de verstrekte lening. Er is geen inkomensrisico omdat de leners een pensioeninkomen ontvangen.

Een groot deel van de Nederlanders die in Frankrijk wonen verhuizen weer terug naar Nederland en verkopen hun huis in Frankrijk. De redenen hiervoor zijn zo goed als altijd de gezondheid of de wens om weer in de nabijheid van de (klein)kinderen te wonen. De looptijd van de lening zal in de regel tussen de 5-10 jaar liggen of korter in het geval van een overbruggingshypotheek.

De woningen staan in courante regio’s in Frankrijk zoals onder andere; De Côte d’Azur, de Provence of andere gebieden waar veel vraag naar woningen is. Omdat slechts maximaal 50% van de waarde van de woning als lening verstrekt zal worden is het risico van niet terug kunnen betalen zeer laag. Zelfs als de gerealiseerde verkoopprijs tegen zou vallen ten opzichte van de vraagprijs kan de verstrekte lening worden terugbetaald.

Zoals boven al aangegeven betreft het geen doelgroep die niet bij een bank terecht zou kunnen omdat de financiële situatie niet goed is. Integendeel, de financiële situatie is meer dan uitstekend. Zij kunnen echter niet bij de reguliere banken terecht omdat zij niet binnen de reguliere kaders van de bankregels passen in verband met leeftijd, de banken het product opeethypotheek niet kennen of omdat het een overbruggingshypotheek betreft waarbij de ene woning in Frankrijk staat en de andere in Nederland.

Hoe gaat het in zijn werk?

Tijdens een bijeenkomst presenteren wij u diverse profielen van Nederlanders die aan bovengenoemde beschrijving voldoen. Het profiel zal bestaan uit een omschrijving van de woning, de persoonlijke en financiële situatie, het bestedingsdoel van het geld en de toekomstplannen. In dit stadium is alles nog anoniem. Als belegger kunt u echter al wel aangeven welk profiel u aanspreekt.

Als er een ‘match’ is zal er een volledig dossier worden opgesteld en kan vervolgens alles formeel worden afgerond via een Franse notaris.

foto-ronald-website

Ronald Claes

Irisstraat 3
5241 XC, Rosmalen
T. 00-31-(0)73 523 06 16
M. 00-31-(0)6 52 44 60 15
info@claesfinance.com

Contact

We kunnen u nu niet te woord staan. Laat s.v.p. een bericht achter en wij nemen uiteraard zo snel mogelijk contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search